יום שישי, 24 בנובמבר 2017

Putting food on the table

עומר יניב

סקר ההכנסה וההוצאה החודשית לתצרוכת משק בית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביע על נתונים לפיהם ההוצאה לתצרוכת של משקי בית בירושלים נמוכה ביחס לממוצע הארצי: בעוד שממוצע ההוצאות למשק בית בישראל בשנת 2015 עמד על 15,410 ₪ בחודש, בירושלים היה ממוצע ההוצאות 13,420 ₪ - נמוך ממשקי בית בתל אביב-יפו (17,710 ₪) וגבוה מההוצאות של משקי בית בחיפה (12,253 ₪). בחינה של הוצאות משקי הבית על מזון (ללא פירות וירקות) מראה כי ההוצאה הממוצעת של משקי בית בירושלים על מזון (1,850 ₪) נמוכה אף היא מהממוצע הארצי, אשר עמד על 2,030 ₪. גם כאן, ההוצאות בירושלים נמוכות מההוצאות בתל אביב-יפו (2,240 ₪), אך גבוהות מאלו של משקי הבית בחיפה (1,670 ₪).  

הסיבה המרכזית להוצאות הגבוהות של משקי בית בתל אביב-יפו על מזון לעומת אלו של ירושלים נובעת מההוצאה הגבוהה של תושבי תל-אביב על ארוחות מחוץ לבית לעומת ירושלים. תוצאות הסקר מורות כי משק בית בתל אביב-יפו הוציא בשנת 2015 בממוצע 1,020 ₪ בחודש על ארוחות מחוץ לבית, לעומת 260 ₪ בלבד שהוציא משק בית בירושלים ו-460 ₪ בחיפה (כשהממוצע הארצי עומד על 440 ₪ לחודש). כאשר בודקים את סעיפי ההוצאות על רכישת מוצרי מזון, ניתן לראות כי משקי בית בירושלים הוציאו בדרך כלל יותר מאשר בתל אביב-יפו ובחיפה. משקי בית בירושלים הוציאו בחודש כ-88% יותר ממשקי בית בתל אביב-יפו ו-72% יותר ממשקי הבית בחיפה על בשר ועופות, כ-36% יותר מאשר בתל אביב-יפו ו-27% יותר מאשר בחיפה על לחם, דגנים ומוצרי בצק, וכ-28% יותר ממשקי הבית בתל אביב-יפו ו-47% יותר ממשקי בית בחיפה על פירות וירקות. על משקאות אלכוהוליים, לעומת זאת, הוציאו משקי בית בירושלים 71% פחות מאשר משקי בית בתל אביב-יפו, ו-45% פחות ממשקי הבית בחיפה.

הוצאות משקי בית על מזון, 2015: